Prima Evenimente O sâmbătă productivă pentru o gândire constructivă !

O sâmbătă productivă pentru o gândire constructivă !

100

O sâmbătă productivă pentru o gândire constructivă !

În data de 13 aprilie 2019, în incinta Bibliotecii Publice Orășenești din Ștefan Vodă s-a desfășurat un training de educație media, organizat de Centrul Media pentru Tineri destinat echipei Fondului pentru Tineri Ștefan Vodă și voluntarilor de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Iunona” din Ștefan Vodă.

Scopul acestui eveniment a fost dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor.

În cadrul trainingului tinerii din cele două echipe, au învățat cum se scrie corect o știre, cum se realizează corect o fotografie, cum se depistează o știre falsă și nemijlocit cum să nu fie manipulați prin intermediul diferitor imagini din mediul online.  În același context, tinerii au aflat despre riscurile și beneficiile rețelelor de socializare, alături de așa-zisele „capcane mediatice ”.

Iulia Ceban, elevă în cadrul Liceului Teoretic „Ștefan Vodă”, a spus că a petrecut timpul util și plăcut: „După trainingul la care ma participat, voi fi mai atentă la sursele mass-media din care mă informez și voi aborda în mod critic știrea pe care o citesc.”. Chiar dacă a fost o zi răcoroasă, cei 20 de tineri au păstrat atmosfera de primăvară prin interes și receptivitate, astfel aceștia au învățat care e „puterea imaginii” și au intrat pentru câteva clipe în pielea jurnaliștilor.

 

Acest training  le-a oferit tinerilor ocazia să înveţe despre cum poate fi scris un material jurnalistic bun, cum să navigeze în siguranță  online, care sunt componentele principale ale unei știri și cum pot să deosebească o informație adevărată de una falsă. De asemenea, au fost instruiți şi cum să navigeze în siguranță pe Internet și ce informații trebuie să publice pe rețelele sociale.

La final, unul din membrii echipei YouthBank Ștefan Vodă, Alexandru Corceac, elev în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din or.Ștefan Vodă  ne-a mărturisit impresiile cu care va pleca acasă după training „Ca de fiecare dată am fost surprinși cu ceva nou, original și creativ. Abordarea de astăzi rămâne a fi una proeminentă în lista trainingurilor desfășurate de echipa Centrului Media pentru Tineri, deoarece o experiență frumoasă nu este niciodată uitată”,

Mulțumiri se aduc Centrului Media pentru Tineri, în persoana doamnei Veronica Chicu-Boboc și Organizației Internews Moldova.

 

Activitatea a fost organizată în cadrul proiectului Fondul pentru Tineri Ștefan Vodă, realizată de Centrul Media pentru Tineri.

 

Nadir GRINCO,

asistent de proiect, Fondul pentru Tineri Ștefan Vodă.