Prima Noutăți Uniunea Europeană mai aproape de elevii și locuitorii satului Cioburciu

Uniunea Europeană mai aproape de elevii și locuitorii satului Cioburciu

792

Până mai ieri unii dintre elevii dar și locuitorii s. Cioburciu nu aveau  idee, care  este rolul Uniunii Europene ? Care este istoria dezvoltării acesteia? Ce beneficii au țările care fac parte din această familie? Astăzi însă, și mic, și mare știe, că Uniunea Europeană este o organizație înființată prin tratatul de la Maastricht (1992) din care fac parte 28 de state, aproape toate statele din Europa Occidentală. Această uniune își are originile încă din 1957 când 6 state europene: Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg, au creat Comunitatea Economică Europeană sau, cum i se spunea pe atunci, Piața Comună. Multe state visează să devină membre ale Uniunii Europene (Turcia, Ucraina) printre ele este și Republica Moldova. Politica externă a Republicii Moldova, în ultimii ani, este dominată de ideea integrării europene. Integrarea europeană oferă mari beneficii, Republicii Moldova: libera circulație a cetățenilor în spațiul european, posibilitatea de a fi angajați (prin contract de muncă) la un loc de muncă într-o țară europeană. În ultimii ani Uniunea Europeană participă activ la modernizarea economică, politică, instituțională dezvoltând, în același timp, infrastructura republicii noastre. A crescut implicarea Uniunii Europene în soluționarea problemelor de securitate regională, inclusiv în conflictul transnistrean. Tinerii  au o mulțime de oportunități: să obțină burse pentru ași continua studiile în Europa, să se angajeze la un lucru bine plătit, să colaboreze cu tineri din statele Europene, să viziteze locuri interesante și să aprecieze cu adevărat valorile europene.

Cu o informare în fața locuitorilor s. Cioburciu despre aceste oportunități dar și alte beneficii care le oferă Uniunea Europenă, tinerii grupului de inițiativă ,,Tineri în acțiune’’ au venit în ziua de 24 octombrie în piața din localitate. Astfel de campanii informaționale au fost desfășurate și în rândul elevilor din Gimnaziul ,,Mihai Sîrghi’’. Activitățile au fost organizate în cadrul proiectului  ,,Călătorește cu noi în Uniunea Europeană’’, tot în cadrul acestuia au fost proiectate elevilor o serie de filmulețe despre istoria apariției Uniunii Europene, cultura și patrimonial turistic al statelor membre, flora, fauna continentului. Prin intermediul proiectului au fost procurate mai multe hărți politice și fizice ale Europei dar și un ecran pentru proiecția filmulețelor și a prezentărilor power point. Scopul proiectului a fost informarea locuitorilor și familiarizarea elevilor din s. Cioburciu despre istoria, instituțiile, misiunea și valorile Uniunii Europene prin organizația diferitor activități extrașcolare. Proiectul a fost implementat datorită Programului de Granturi Mici al Fondului pentru Tineri Ștefan Vodă lansat cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

fara-titlu

 

Caburgan Ruslana membru al grupului de inițiativă ,,Tinerii în acțiune”, elevă la Gimnaziul ,, Mihai Sîrghi” s. Cioburciu