Prima Evenimente APEL DE PARTICIPARE: European Youth Parliament for Water în Ungaria, 2024

[RO] APEL DE PARTICIPARE: European Youth Parliament for Water în Ungaria, 2024

10

Parlamentul European al Tinerilor pentru Apă, ediția 2024

Szolnok și Budapesta, Ungaria – 20-26 octombrie 2024

INFORMAȚII GENERALE

Parlamentul European al Tinerilor pentru Apă (EYPW), a cărui primă ediție a avut loc în 1998 la Espalion (Franța), își propune să implice tinerii în sectorul apei, sporindu-le înțelegerea problemelor legate de managementul resurselor de apă și promovând cetățenia activă.

Acest parlament se aliniază cu viziunea ISW-SWE, care este inspirată de ideea unei generații pentru apă, reprezentând o mobilizare pe scară largă, dinamică și conectată a tinerilor din întreaga lume și, în acest caz, din întreaga Europă.

Fără îndoială, această generație se definește prin spiritul și impactul ei proactiv, mărindu-și vocea prin implicarea activă a tinerilor în comunitățile lor. Strategia pentru tineret 2024-2030 a ISW-SWE este centrată în jurul a trei principii cheie, pe care se va baza și Parlamentul: „Mobilizare – Conectare – Împuternicire”.

Mobilizare:

ISW-SWE are o capacitate semnificativă de a mobiliza tinerii pe probleme de mediu și de societate legate de apă. În prezent, această capacitate se ridică la tinerii mobilizați în aproximativ 85 de țări. Ceea ce îl diferențiază în mod deosebit este abordarea sa dinamică a implicării tinerilor și îndrăzneala în abordarea provocărilor legate de apă.

Conectare:

Prin generația pentru apă, se realizează o conectivitate mai bună. ISW-SWE joacă un rol crucial ca conector între tineri, absolvenți ai mișcării de tineret a apei, organizații de tineret, factori de decizie și actori implicați în domeniul apei. ISW-SWE își propune, de asemenea, să conecteze indivizi și organizații peste sectoare, granițe și generații.

Împuternicire:

Pentru a crește impactul și influența acțiunilor conduse de și pentru tineri, ISW-SWE oferă tinerilor factori de schimbare un sprijin tehnic și financiar, precum și programe specifice de consolidare a capacităților și asistență în construirea de parteneriate și dezvoltarea unei rețele puternice.

Acțiunea pentru apă se extinde dincolo de conservarea resurselor; ea cuprinde promovarea valorilor fundamentale, cum ar fi drepturile omului, demnitatea, dezvoltarea și justiția socială. Împuternicirea și mobilizarea factorilor de schimbare, în special a noii generații, este esențială pentru a aborda aceste probleme într-un mod eficient și durabil.

În această perspectivă va avea loc cea de-a 16-a ediție a Parlamentului European al Tinerilor pentru Apă. Mai mult decât un eveniment de câteva zile, obiectivul acestui proces este de a forma și sprijini tinerii factori de decizie din țările europene.

Bazându-se pe moștenirea celor 15 ediții anterioare ale Parlamentului European al Tinerilor pentru Apă, obiectivele acestui proces sunt următoarele:

  1. Echiparea tinerilor cu cunoștințe despre problemele legate de apă și despre cetățenia activă, dându-le puterea să devină schimbarea la care aspiră aceștia.
  2. Încurajarea și motivarea tinerilor să acționeze și să contribuie cu soluții comune la nivel local, european și internațional.
  3. Îmbunătățirea implicării tinerilor în procesele de luare a deciziilor și dotarea cu instrumentele necesare pentru a se implica în mod eficient cu factorii de decizie și profesioniștii în politici.

Dorim ca participanții să câștige încredere, abilități și cunoștințe pentru a-și implementa propriile inițiative în țările lor respective.

Partenerul local – GWP Ungaria

Fondată în 2002, Fundația Global Water Partnership Hungary (GWP Hungary) este partenerul maghiar al Global Water Partnership. Sprijină dezvoltarea durabilă și gestionarea resurselor de apă la nivel național și local.

GWP Ungaria consideră că o abordare integrată a gestionării resurselor de apă este cea mai bună modalitate de a contribui la urmărirea viziunii GWP – o lume sigură a apei.

Fundația cooperează cu părțile interesate în domeniul apei din țară și sprijină implicarea publicului și creșterea gradului de conștientizare, formarea, implementarea reglementărilor UE legate de apă, cooperarea transfrontalieră în bazinul Dunării. Organizația este liderul competiției naționale Stockholm Junior Water Prize.

DESPRE ACEASTĂ EDIȚIE A EYPW 2024

Tema ediției din acest an a EYPW: Apa și biodiversitatea

Pentru cea de-a 16-a ediție a EYPW, participanții vor aborda tema  apă și biodiversitate  în diferitele sale componente. Obiectivul procesului este de a împuternici tinerii europeni prin aprofundarea înțelegerii lor asupra legăturii apă-biodiversitate și prin promovarea angajamentelor tangibile care pot fi implementate în comunitățile lor respective.

Acest parlament va sensibiliza tinerii legăturile intrinseci dintre conservarea biodiversității și gestionarea durabilă a resurselor de apă. De asemenea, va stimula o cultură a dialogului între toate delegațiile.

Prin adoptarea perspectivelor locale, transfrontaliere și internaționale, ISW-SWE se angajează să sprijine tinerii actori din domeniul apei în dezvoltarea unei viziuni colective pentru apă înrădăcinată în valori, principii și obiective comune.

În plus, ISW-SWE sunt dedicate cultivării spațiilor pentru co-crearea intergenerațională, cu scopul de a trece dincolo de simpla participare pentru a se asigura că tinerii au o influență tangibilă în procesele politice la nivel național, transfrontalier și internațional.

În cadrul acestei priorități, se va pune accent pe sporirea participării și influenței tinerilor în organele de gestionare a bazinelor hidrografice, în guvernarea apelor transfrontaliere și pe responsabilitatea și implementarea angajamentelor asumate de actorii din cadrul comunității internaționale. Conservarea biodiversității va fi abordată ca o responsabilitate colectivă, o provocare care nu poate fi abordată fără implicarea cetățenilor din toate categoriile sociale.

Ca parte a acestei priorități, va fi întreprins un proces de sprijinire a tinerilor și a grupurilor de tineret în elaborarea unor eforturi de advocacy strategice și credibile, adaptate proceselor specifice, valorificând canale de comunicare inovatoare, cum ar fi medial social, media tradițională și comunicarea prin artă.

DESCARCĂ AICI PROGRAMUL EYPW 2024: PROGRAMUL EYPW 2024 (schiță)

ORGANIZATORII

Al 16-lea Parlament European al Tinerilor pentru Apă este o colaborare între Solidarity Water Europe (Secretariatul Internațional pentru Apă) ca organizație coordonatoare, Global Water Partnership – Ungaria ca partener local și diverse organizații europene academice și ale societății civile:

  • Asociatia Centrul European pentru Integrare Socioprofesionala ACTA. (Romania)
  • Asociația Tinerilor Jurnalişti (Armenia)
  • Asociația Regiunea Curată Murcia (Spania)
  • Fundația Earth Forever (Bulgaria)
  • ASOCIAȚIA CLUBULUI DE TINERET ȘI SPORTIV EFEM AKDENIZ (Turcia)
  • FUNDAȚIA GWP UNGARIA (Ungaria)
  • IB – AGENȚIA DE DINAMIZARE ECONOMICĂ ÎN (Portugalia)
  • COMISIA INTERNAȚIONALĂ DE BAZIN RĂULUI SAVA (Croația)
  • ORAMA NEON – Youthorama (Grecia)
  • Fundația Stichting Wavemakers United (Țările de Jos)
  • Asociația Climatologilor Polonezi (Polonia)
  • Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro” (Moldova)

CRITERII DE SELECȚIE A PARTICIPANȚILOR

Pentru a construi un grup coeziv și a asigura un mediu prietenos și primitor, candidații vor fi selectați în funcție de următoarele criterii:

  • Vârsta între 18 și 30 de ani (la momentul depunerii cererii)
  • A fi capabil să interacționeze și să comunice în limba engleză [1]
  • Interes puternic pentru probleme legate de sectorul apei, biodiversitate, relații internaționale, studii de dezvoltare, științe politice, drept, știința mediului, inginerie etc.
  • Motivație și interes de a se implica pe termen lung în activitățile Parlamentului European al Tineretului pentru Apă.

[1] Principala limbă de schimb în timpul EYPW va fi engleza.

DESCARCĂ AICI FORMULARUL DE APLICARE: EYPW 2024 FORMULAR DE APLICARE

TAXE ȘI COSTURI

Acoperite de organizatori:

  • Transport international și local
  • Cazare si mâncare

Cheltuieli acoperite de participanți:

  • Visa
  • Asigurare de călătorie

CONTACT

Pentru orice întrebări, vă rugăm să contactați Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro” (Moldova):

Adelina Barbăneagră

E-mail: adelina.barbaneagra@gmail.com

Telefon: 069862281