BINE AȚI VENIT ! 

BUN VENIT PE PAGINA CELUI MAI INEDIT PROIECT MEDIATIC IMPLEMENTAT ÎN RAIONUL ȘTEFAN VODĂ !

„CARAVANA MEDIATICĂ – 2019” 

UN PAS SPRE INFORMARE, DOI SPRE DEZVOLTARE !

 

SCOPUL PROIECTULUI

Dezvoltarea gândirii critice în comunitățile rurale ale raionului Ștefan Vodă și promovarea informării corecte și echidistante a populației locale.

  OBIECTIVELE PROIECTULUI

 • Informarea populației din 10 localități ale raionului Ștefan Vodă în domeniul educației mediatice prin intermediul activităților non-formale.
 • Dezvoltarea potențialului de analiză critică prin formarea abilităților de interpretare critică a informațiilor/situațiilor din spațiul mediatic pentru 100 persoane din 10 localități ale raionului Ștefan Vodă.

 

 

 

Această activitate este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova, ce are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI

Nr.Denumirea Activităţii

Cine face?Pentru cine face? Ce? Cum?

1Elaborarea materialelor informative cu scop distibutiv.Membrii echipei Fondului pentru Tineri Ștefan Vodă, în special Comisia de Mediatizare și Organizare a Evenimentelor Speciale din cadrul aceteia, va macheta designul materialelor care urmează a fi distrbuite în cel puțin 10 localități ale raionului Ștefan Vodă. Responsabili pentru această activitate: Nadir Grinco și Cristina Muntean.
2

Stabilirea unui traseu al activității prin realizarea unei hărți interactive.

 

Echipa YouthBank Ștefan Vodă se va ocupa și de stabilirea unui traseu al activității prin realizarea unei hărți interactive care va include cel puțin 10 localități în scopul informării mediatice a locuitorilor acestora. Responsabili pentru această activitate se desemnează membrii: Nadir Grinco și Iulia Ceban.
3Elaborarea unor prezentări, infografice, postere și materiale media cu privire la activitatea de informare.Membrii Fondului pentru Tineri vor elabora diverse materiale media ( filmulețe, articole) și prezentări, infografice, postere care vor servi drept surse de informare veridică despre ceea ce presupune mass-media în prezent. Responsabili de această activitate vor fi membrii: Corceac Alexandru, Rudacevschi Alina și Grinco Nadir.
4

Desfășurarea propriu-zisă a Caravanei Mediatice cu genericul

„Un pas spre informare, doi spre dezvoltare !”

Săptămânal, membrii Fondului pentru Tineri vor vizita câte o localitate din raion, inclusă în harta interactivă, în cadrul căreia vor desfășura numeroase activități de informare mediatică: discuții în adunări generale cu oamenii, picnicuri tematice și desigur mici instruiri, etc. Responsabili de această activitate se desemnează toți membrii grupului de inițiativă.
5Organizarea concursurilor locale  “Local Media Quiz” pentru consolidarea cunoștințelor și abilităților  obținute în cadrul Caravanei.După fiecare sesiune de informare, realizată în cadrul a minim 10 localități ale raionului Ștefan Vodă, membrii Fondului pentru Tineri vor organiza concursul tematic Local Media Quiz” pentru a consolida și a aprecia nivelul de gândire critică în domeniul mediatic, acest concurs fiind un feedback al activităților desfășurate. Echipa YouthBank va alege, la final, câteva persoane ( cel mult 3) care vor fi Ambasadorii Media și vor reprezenta localitatea la un concurs mediatic raional.
6

Organizarea Competiției Raionale

“Trofeul MediaVision”

 

După identificarea celor mai buni Ambasadori locali în domeniul mediatic, membrii Fondului pentru Tineri își propun să organizeze o competiție de inteligență mediatică în urma căreia cei mai buni să primească trofeul MediaVision, ca o apreciere a faptului că sunt niște cetățeni activi și dețin abilități, cunoștințe și putere în fața a tot ceea ce reprezintă dezinformarea mediatică. Fiecare membru al echipei va fi responsabil de un segment anumit al organizării.
7Organizarea unui ciclu de instruiri pentru tinerii din raionul Ștefan VodăÎn contextul identificării celor mai buni Ambasadori locali, vor fi organizate două instruiri tematice pentru aceștia, cât și pentru tinerii membri ai echipei de implementare a proiectului. Pentru consolidarea capacităților de asigurare a durabilității proiectului în localitățile rurale, participanții vor fi instruiți în “Jurnalism ziaristic”, cât și în “Teleradiojurnalism”, pentru cunoașterea, identificarea și aplicarea ulterioară a cunoștințelor în domeniul media, în comunitatea pe care o reprezintă. Responsabili: mentorul și liderul grupului de inițiativă

8

 

Constituirea unui Club Media al Tinerilor ca parte a Fondului pentru Tineri Ștefan Vodă.Membrii YouthBank Ștefan Vodă își propun ca să continuie activitățile mediatice din cadrul proiectului prin intermediul unui Club Media al Tinerilor ce va fi constituit din tineri din diverse localități ale raionului Ștefan Vodă. Aceștia vor stabili un plan de acțiuni pentru activitatea ulterioară. Responsabil: liderul grupului, Nadir Grinco și Iuliana Ceban

PLIANT INFORMATIV (AICI)

HARTA INTERACTIVĂ (AICI)

DAY 1 

TALMAZA – CIOBURCIU

DAY 2 

CARAHASANI – ANTONEȘTI

DAY 3 

SLOBOZIA

DAY 4 

ERMOCLIA – POPEASCA

DAY 5 

TUDORA – PALANCA

DAY 6 

OLĂNEȘTI – CROCMAZ

PROGRAMUL DEPLASĂRILOR

 

DAY 1 / SÂMBĂTĂ, 14 SEPTEMBRIE 2019 / TALMAZA – CIOBURCIU

 • GRINCO NADIR
 • CHISELIȚĂ MARIA
 • GANCEAN ANDREEA
 • VRABIE COSTEL
 • COJOCARI NICOLETA

DAY 2 / DUMINICĂ, 15 SEPTEMBRIE 2019 / CARAHASANI – ANTONEȘTI

 • COJOCARI NICOLETA
 • GRINCO NADIR
 • BÎRNĂ ALEXANDRINA

DAY 3 / LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2019 / SLOBOZIA

 • GRINCO NADIR
 • GROSU ANDREI
 • VRABIE COSTEL

DAY 4 / VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2019 / ERMOCLIA-POPEASCA

 • CEBAN IULIA
 • VRABIE COSTEL
 • CORCEAC ALEXANDRU
 • CHISELIȚĂ MARIA

DAY 5 / SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2019 / TUDORA-PALANCA

 • GRINCO NADIR
 • CHISELIȚĂ MARIA
 • VRABIE COSTEL

DAY 6 / DUMINICĂ, 22 SEPTEMBRIE 2019 / OLĂNEȘTI-CROCMAZ

 • GRINCO NADIR
 • CHISELIȚĂ MARIA
 • VRABIE COSTEL