ACTIVITĂȚI 2022-2024

ACTIVITATE 1: Cartografierea tinerilor NEET din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni / Identificarea necesităților de formare antreprenorială a acestora

Salutare, prieteni! 
Vă reamintim că 27 martie este data limită, în care tinerii:
✓ cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani,
✓ care își doresc să se implice în sesiuni de dezvoltare personală și profesională,
✓ își doresc o afacere,
✓ sunt în căutarea unui loc de muncă
✓ sau pur și simplu le este greu să se încadreze în societate din anumite motive,
…POT să completeze chestionarul de mai jos (cu privire la identificarea necesităților de formare antreprenorială) și să beneficieze de oportunitățile oferite de Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă
Cunoașteți tineri care ar dori să beneficieze de oportunități antreprenoriale?
Direcționați-i către noi!

Avem toate resursele pentru ca aceștia să-și dezvolte potențialul la maxim!
 Pentru mai multe informații:
  •  apelați-ne: 069862281;
  •  vizitați-ne: Incubatorul de Afaceri, etajul ll, oficiul 21.
  •  scrieți-ne: tineri.sv@gmail.com
 Suntem gata să oferim tot suportul celor interesați!
 Așteptăm cât mai multe completări!
ACCESAȚI CHESTIONARUL AICI:

ACTIVITATE 2: Vizită de studiu la Tekwill Moldova și iHUB Chișinău

În data de 26 martie 2022, tinerii de la Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă (FAPT SV), proiect implementat de A.O Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia, prin intermediul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Asociația Businessului European, Centrul Contact și I.P Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, au realizat o vizită de studiu în cadrul celui mai mare centru de co-working space din Republica Moldova. Pornind de la ideea că, indiferent de circumstanțe și modul în care vedem viitorul astăzi, tehnologiile continuă să ne sprijine pentru a schimba cursul istoriei și a modela ziua de mâine, tinerii de la Fondul de Antreprenoriat au petrecut o jumătate de zi în cadrul comunității Tekwill, fiind martorii tuturor lucrurilor frumoase și inspiraționale care se întâmplă în această instituție. Scopul vizitei de studiu a constat în preluarea bunelor practici și familiarizarea tinerilor cu conceptul de co-working space, hub de inovație, FabLab și multe altele. Aceștia au fost împuterniciți cu mai multe resurse informaționale în ceea ce privește amenajarea unui mini-coworking space acasă, în Ștefan Vodă, pentru ca tinerii NEET, dar și toți ceilalți interesați în a se dezvolta în plan antreprenorial, să poată să acceseze resurse rapid, gratuit și comod chiar în orășel, fără a mai fi nevoiți să caute continuu suport la distanță sau chiar să renunțe la propria dezvoltare. Mai mult decât atât, tinerii au identificat și alți parteneri strategici pentru colaborare în cadrul altor evenimente în domeniul antreprenorial. Tot în acea zi, tinerii au realizat o vizită și la iHUB Chișinău, un alt co-working space din Republica Moldova care funcționează după același concept ca și Tekwill, diferența fiind în capacitatea spațiilor de lucru, fiind mai mică. Tinerii s-au convins, o dată în plus, că Antreprenoriatul este unul dintre segmentele cu cel mai mare potențial de inovare, dar și capacitate de a identifica rapid soluții la problemele comunitare. Tekwill și iHUB reprezintă două modele inspiraționale, care zi de zi sunt angajate în promovarea utilizării și aplicării tehnologiilor pentru o dezvoltare durabilă.

ANUNȚ: Procedură de TENDER (iulie 2022)

Dată publicare: 01/07/2022

ANUNȚ/INVITAȚIE DE PARTICIPARE
la procedura de achiziție a serviciilor de instruire antreprenorială. 

FORMULAR – SOLICITARE OFERTE (TENDER)

 

ACTIVITATE 3: Sesiune de abilitare antreprenorială a echipei FAPT

ACTIVITATE 4: Serie de instruiri pentru tinerii NEET din raionul Ștefan Vodă

ACTIVITATE 5: Vizite de studiu la tinerii antreprenori locali/naționali

ACTIVITATE 6: Sesiuni TEDx Ștefan Vodă "Unstoppable: oameni care inspiră"

ACTIVITĂȚI 2019

Procedura de Tender pentru Achiziționarea Familiilor de albini (02 martie 2020)

OPORTUNITATE PENTRU TINERI - Programul de Granturi al FAPT Ștefan Vodă

Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă și ce oportunități oferă acesta?

Strategia de dezvoltare social-economică a raionului Ștefan Vodă pentru anii 2016-2021, la Axa dezvoltare economică, Obiectivul II, Programul 6, proiectul 16 prevede studierea posibilității de creare a unui fond raional de investiții pentru stimularea dezvoltării și creșterii afacerilor din raion.

Ideea Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă (FApT SV) lobează proiectul menționat mai sus și intervine ca o soluție la problema identificării unor necesități: de dezvoltare a  competenţelor antreprenoriale, organizatorice, de lucru în echipă şi de luare a deciziilor în rândul populației tinere, de consolidare a relaţiilor de parteneriat dintre agenţi economici de succes din raionul Ştefan Vodă şi potenţialii tineri antreprenori, precum și necesitățile financiare ale tinerilor pentru dezvoltarea afacerilor.

 

Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă (FApT SV) are drept scop stimularea şi  mobilizarea tinerilor din raion în implementarea iniţiativelor de afaceri.  

Într-o perioadă de aproximativ 3 luni, 20 de tineri din diferite localități ale raionului au beneficiat de formare în domeniul antreprenoriatului. Specialiștii Gateway & Partners i-au inițiat în domeniu începând cu aspectele legale ale afacerii: forme juridice de organizare, dreptul contractual, aspecte juridice privind resursele umane, precum și interacțiunea cu autoritățile statului, aspecte privind inițierea și gestionarea afacerii: surse de finanțare a afacerilor, principii de funcționare ale sistemului financiar, regimul de impozitare al afacerilor, aspect privind ținerea evidenței contabile, leadership și management: liderul și rolul lui, cele 5 niveluri de leadership, liderii onorați și justificarea așteptărilor, mituri și realități în leadership, planificarea și gestionarea afacerii: instrumente de planificare a afacerii, modelul de afaceri Lean Canvas, indicatori de bază pentru fezabilitatea afacerii, planul de afaceri, structura și etapele de elaborare, proiecte naționale și internaționale de finanțare în derulare. O componentă importantă a întregului ciclu de instruiri a constat în elaborarea planului de afaceri, activitate practică pentru prima data organizată în raion cu un grup atât de numeros de beneficiari. Asistați pe măsură, timp de două zile, tinerii au dezvoltat propria idee de afacere, astfel încât, unii dintre ei au identificat idei noi, mai fezabile din punct de vedere economic, mai viabile în contextul poziționării geografice a raionului Ștefan Vodă și mai competitive pe piața Republicii Moldova.

Ne dorim afaceri noi în raionul Ștefan Vodă lansate sau extinse de tineri care au trecut școala antreprenoriatului și despre care suntem siguri că dețin cunoștințele necesare pentru a gestiona eficient un business și care au potențial de dezvoltare.

 

În data de 25 iulie, în incinta IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă va fi lansat Programul de Granturi în cadrul Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan vodă. La eveniment vor participa reprezentanți APL, agenți economici și tineri antreprenori în devenire din raionul Ștefan Vodă. Vor fi prezentate rezultatele obținute în implementarea proiectului la etapa actuală, activități ce urmează a fi realizate, Regulamentul de finanțare a afacerilor, activități post finanțare.

Drept rezultat al concursului de planuri de afaceri, 5 tineri din raionul Ștefan Vodă vor beneficia de suport financiar sub formă de grant, în mărime de până la 60 000 lei, pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii existente. Astfel orice persoană tânără, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani poate participa la concurs, dacă are o idee de afacere, care se regăsește în domeniile producere, prestări servicii și agricultură.

Termenul limită de depunere a dosarelor pentru concurs este data de 11 septembrie 2019. Afacerile câștigătoare vor fi desemnate de comisia de selecție compusă din membri FApT SV, reprezentanți APL, ai băncilor comerciale, precum și ai organizațiilor naționale precum ODIMM, JCI, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Tinerii desemnați câștigători vor beneficia de ore de mentorat din partea specialiștilor Gateway & Partners.

Pentru detalii referitor la conținutul dosarului și altă informație, tinerii interesați sunt încurajați să apeleze la Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, telefoane de contact: 0242-24341, 069862281, e-mail: adelina.barbaneagra@gmail.com.

Proiectul Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă este implementat de Asociația de Dezvoltare Durabilă “Generația Pro” în parteneriat cu IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, susținut financiar de Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Uniunea Europeană, cu contribuția Suediei.

 

 

        ADELINA BARBĂNEAGRĂ, manager, IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă

                                           

ATELIER DE LUCRU - „Elaborarea Business Planurilor” (11/13 iulie, 2019)

În data de 11 și 13 iulie 2019, mai mulți tineri antreprenori din raionul Ștefan Vodă s-au întrunit în cadrul unui atelier de lucru ( de 2 zile) cu tematica „Elaborarea Business Planurilor”, desfășurat la Ștefan Vodă (incinta IASV) de către Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro”  cu suportul financiar al Uniunii Europene. Tinerii antreprenori au fost instruiți de către formatori competenți, specialiști în domeniu, domnii Iurie Capmaru, Pavel Danu și Nicolai Loghin, experți GateWay Partners. Aceștia au oferit tot suportul necesar prin consultanță gratuită și asistență pe măsură în ceea ce privește elaborarea unor planuri de afaceri de succes.

Elaborarea planurilor de afaceri este o componentă esențială pentru cei care doresc să obțină un grant sustenabil în afacerile pe care le dezvoltă. Astfel tinerii care au participat la acest atelier de lucru, au prin noi forțe și au fost motivați să aplice la Programul de Granturi pentru Tinerii Antreprenori lansat de Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă.

            Reamintim că , cel puțin 5 idei de afaceri vor deveni realitate în urma desfășurării concursului de planuri de afaceri  lansat de  ADD „Generația Pro” prin intermediul Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă finanțat de Fundația Est-Europeană Moldova din resursele acordate de Uniunea Europeană cu contribuția Suediei.

 

POZE: Atelierul din 13 iulie 2019 (PARTEA a II-a)
POZE: Atelierul din 11 iulie 2019 (PARTEA I-a)

ATELIER DE LUCRU - „Elaborarea și definitivarea REGULAMENTULUI-CADRU de finanțare în cadrul Programului de Granturi pentru Tinerii Antreprenori”

În data de 09 iulie 2019, membrii Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă au participat în cadrul unui atelier de lucru cu scopul de a elabora și de a definitiva Regulamentul-Cadru de Finanțare în cadrul Programului de Granturi pentru tinerii antreprenori lansat în data de 25 iulie curent.

Regulamentul poate fi vizualizat la secțiunea PROGRAMUL DE GRANTURI PENTRU TINERII ANTREPRENORI / Regulamentul concursului.

SEMINAR - „Leadership și Management” ( 28 mai, 2019)

În data de 28 mai 2019, mai mulți tineri antreprenori din raionul Ștefan Vodă au participat în cadrul unui seminar cu tematica „Leadership și Management” desfășurat la Ștefan Vodă (în incinta IASV) de către Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro”  cu suportul financiar al Uniunii Europene.

În cadrul acestui seminar, tinerii din raionul Ștefan Vodă  au învățat cum să fie lideri adevărați în administrarea afacerii și cum să inspire echipa pe care o dirijează. Alături de Andrei Crigan, expert Gateway Partners Moldova au identificat calitățile necesare pentru a deveni antreprenori de succes. Totodată aceștia s-au familiarizat cu „Why should anyone be led by you?” – întrebarea la care fiecare antreprenor, care-și dorește să fie perceput nu doar ca manager, dar și ca lider, ar trebui să găsească răspunsul.
Această instruire a fost organizată în contextul implementării proiectului Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă, în cadrul programului finanțat de Fundația Est-Europeană din resursele oferite de Uniunea Europeană, cu cofinanțarea Suediei

ATELIER DE LUCRU - „Managementul Fondului de susținere a antreprenoriatului pentru tineri”

În data de 10 februarie 2019, membrii Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă au participat în cadrul unui atelier de lucru cu tematica  „Managementul Fondului de susținere a antreprenoriatului pentru tineri”, desfășurat la Chișinău de către A.O. „Perspectiva ” și Asociația de Dezvoltare Durabilă „Generația Pro”  cu suportul financiar al Uniunii Europene. Membrii celor două fonduri de antreprenoriat (Cahul și Ștefan Vodă) au fost instruiți de către formatori competenți specialiști în domeniu, domnul Andrei Crigan și Nicolai Loghin, experți GateWay Partners, care au desfășurat mai multe sesiuni , printre care se numără: Viziunea generală de dezvoltare  a Fondului de susținere a antreprenoriatului pentru tineri; Cadrul general de activitate al Fondului de susținere a antreprenoriatului pentru tinerii din Ștefan Vodă și Cahul; Concepte de activități desfășurate de către fond și altele.

Totodată, cei circa 30 de tineri participanți în cadrul instruirii au învățat cum să stabilească obiective de bază, cum să întocmească un regulament al programului, cum să realizeze o analiză a mediului de afaceri și nemijlocit cu să definească o misiune și o viziune a programului.

Participanții la INSTRUIRE s-au arătat încântați de posibilitatea de a-și expune ideile în mod critic și totodată de a învăța cum să crească, cu pași siguri , un viitor prosper.